DirectControl VF30

Video nadzor

Videonadzor se koristi za zaštitu objekata svih veličina i namjena – od stambenih do kompleksnih javnih i industrijskih, a razlog velikoj potražnji je širok raspon zaštitnih funkcija i učinaka koje ima na počinitelje kaznenih djela. Primjenjuje se i za nadzor javnih prostora pri čemu posebno treba voditi računa o poštivanju važećih propisa. Osim što efikasno prevenira razna kaznena djela (provale, krađe, vandalizam, prijevare, utaje, terorizam), često se integrira s ostalim sustavima tehničke zaštite jer omogućava videoverifikaciju događaja te s poslovnim sustavima korisnika kao što su bankomati i POS. Osim zaštitne, sustav videonadzora ima i mnoge druge funkcije kao što su nadzor proizvodnje, regulacija prometa ili detekcija požara na otvorenom prostoru. Sustavi videonadzora temeljeni na novijim tehnologijama omogućavaju mnoge napredne funkcije. Broj klasičnih analognih sustava je još uvijek najveći, a zbog znatno više mogućnosti i funkcija velik broj korisnika implementira i planira videonadzor baziran na IP tehnologiji. Velika rezolucija megapikselnih kamera omogućava superiornu kvalitetu slike u iznimno zahtjevnim uvjetima (noćno snimanje, jake promjene osvijetljenosti scene, jako pozadinsko svijetlo, brzo kretanje osoba u kadru) i naknadno uvećanje detalja. Videoanalitika omogućava signaliziranje alarma u raznim situacijama (kretanje osobe u zabranjenoj zoni, vozila u nedopuštenom smjeru, ostavljenih predmeta) a i mnoge druge funkcije kao što su prepoznavanje lica, registarskih pločica, identifikacijskih brojeva željezničkih vagona i kontejnera; nadzor i regulaciju prometa; integraciju s POS-om i bankomatima. Hibridna tehnologija omogućava da se za cijenu neznatno veću od cijene klasičnog sustava koriste napredne funkcije koje omogućava IP videonadzor te da se postojeća oprema iskoristi. Prednosti megapikselne HD tehnologije danas nisu ograničene samo na IP videonadzor jer je razvijena HD-SDI tehnologija koja omogućava prijenos signala iz HD kamere putem koaksijalnog kabela. Mnogi korisnici smatraju da je videonadzor najisplativiji sustav tehničke zaštite jer, osim što efikasno prevenira različite oblike kaznenih djela, istraživanja pokazuju kako primjena videonadzora štete od razbojstava smanjuje i do 4,5 puta, kako su objekti štićeni videonadzorom rijetko meta kriminalaca te kako videonadzor efikasno smanjuje krađe zaposlenika i dobavljača. Integracija videa sa sustavom protuprovale i vanjske zaštite omogućava videoverifikaciju signala alarma što smanjuje troškove za zaštitarske intervencije, a integracija s kontrolom pristupa olakšava svakodnevno poslovanje u objektima koji se štite s više sustava tehničke zaštite. • Izvodimo sve vrste video nadzora prilagođeno vašim željama i potrebama. Za udaljeni pristup (smartphone, PC) potrebno osigurati pristup Internetu na lokaciji.

Detalji

 • Analogni sustavi za objekte niskog rizika
  Mada u analognim sustavima videonadzora u tehnološkom smislu nema bitnih promjena i razvoja, njihova pouzdanost, stabilnost, veliki raspon specijalnih (za slabo osvjetljenje, termalnih itd.) kamera, povoljna cijena te jednostavna ugradnja su razlozi velike primjene u objektima nižeg rizika i manje površine, unutarnjih prostora i u funkciji prepoznavanja. Nedostatak je što sigurnost sustava može biti kompromitirana jer priključivanjem na koaksijalni kabel svatko može vidjeti video signal.
 • HD-SDI za korištenje postojećih instalacija
  HD-SDI je iznimno prikladan za nadogradnju postojećih analognih sustava zbog postizanja megapikselne rezolucije i iskorištavanja postojećih koaksijalnih kabele i najčešće se primjenjuje u objektima srednje veličine i kompleksnosti. Cijena im je značajno veće od analognih sustava.
 • IP sustavi za nadzor velikih i rizičnih prostora
  IP video se najviše primjenjuje za nadzor velikih površina (vanjskih prostora i perimetra, unutarnjih javnih prostora ili postrojenja) i to u aplikacijama u kojima je identifikacija osoba i uočavanje detalja korisniku važno. Cijena im je visoka te osim kamera obuhvaća i jake servere, kvalitetnu mrežnu opremu i vlastiti LAN. Implementacija je složenija i zahtjeva informatičko znanje.
 • Širina scene u metrima u ovisnosti o rezoluciji kamere i njezinoj funkciji u sustavu
  Projektant sustava mora izračunati optimalan broj kamera s obzirom na prostor i funkciju, pri čemu ne treba uvijek primijeniti kamere najveće rezolucije jer zadovoljiti može već i analogna kamera Rezolucija
 • Arhitektura sustava videonadzora ovisi o tehnologiji
  Arhitektura sustava videonadzora nije jedinstvena i ovisi o tehnologiji koja će se primijeniti. U klasičnim sustavima kamere generiraju digitalni signal koji se prilagođava analognom PAL/NTSC standardu zbog prijenosa putem koaksijalnog kabla do snimača gdje se signal ponovno pretvara u digitalni komprimirani signal. U IP sustavima kamere generiraju digitalni signal koji se komprimira u samoj kameri, prenosi ga se putem TCP/IP mreže i kasnije se više nigdje u sustavu ne pretvara. Načelno govoreći, ostali elementi sustava su isti.
  Kamere su najvažniji dio sustava
  Na temelju funkcije sustava videonadzora definira se prikladna tehnologija i karakteristike uređaja. U tom procesu je važno analizirati scenu koja će biti snimana – je li riječ o vanjskom ili unutarnjem prostoru, koliko područje treba kamera pokriti i kakvi su uvjeti osvjetljenja. Na temelju zadane funkcije i analize scene definiraju se karakteristike kamera. Pitanje rezolucije snimke je pitanje njezine upotrebljivosti pa u početku treba odrediti želi li se samo pratiti kretanje ljudi za što je dovoljna niže rezolucija slike ili se želi osigurati vidljivost registarskih tablica ili oboje. Snimanje većeg broja slika u sekundi je važno u aplikacijama u kojima su promjene u sceni brze, a potrebno je snimiti što više situacija (banke, kasina). WDR funkcija omogućava kvalitetne snimke i pri jakom protusvjetlu. Korištenjem “fishey” ili “panomorph” objektiva postiže se panoramski pogled svih 360°, a P-iris objektivi omogućavaju veću oštrinu i dubinu vidnog polja. IR iluminatori se koriste kada vanjski štićeni prostor nije osvijetljen. Snimači i računala moraju podržavati zadane funkcije sustava i pri njihovom odabiru je važno unaprijed definirati potrebe za prijenosom, pohranjivanjem, pretraživanjem video zapisa i upravljanje sustavom.